Vid ett dödsfall behöver ett par juridiska frågor lösas. Den begravningsbyrå du anlitar för begravningen kan generellt tipsa om lokala juristbyråer som är duktiga på dessa ärenden men det finns även en och annan begravningsbyrå som har dessa tjänster ”in house”.
Bouppteckning sker först
De anhöriga som har hand om dödsboet har först ansvar för att kontakta en begravningsbyrå och planera begravningen. Allt fokus ligger på begravningen och någon bouppteckning behöver inte påbörjas direkt.
En bouppteckning är kortfattat en lista över tillgångar och skulder hos den avlidne. Det kan vara allt från att personen ägde ett hus, en bil och aktier till obetalda lån och krediter. Bouppteckningen visar därmed personens ekonomi vilket är grunden till hur pengarna sedan kan användas eller ärvas.
Arvskifte fördelar tillgångarna
En bouppteckning kan ta relativt lång tid. Detta inte minst om en bostad behöver säljas för att tillgångarna enkelt ska kunna fördelas via arv. Men det som först sker är att eventuella lån på exempelvis bostaden regleras. Finns det sedan pengar kvar kan det delvis gå till den begravningsbyrå som har anordnat begravningen. Därutöver sker ett arvskifte.
Vilka som ska ärva (dödsbodelägarna) avgörs av arvslotten. Men det kan även finnas testamente som påverkar hur pengarna ska fördelas. Om det inte finns fördelas de enligt de lagar som reglerar arv. Har du generella frågor kring arvskiftet så kan en begravningsbyrå ofta svara på dessa. Är det däremot mer komplicerade frågor behöver en jurist kopplas in.
Det finns däremot inget krav på att en jurist måste göra bouppteckningen och arvskiftet. Det kan göras av en anhörig så länge som alla som har rätt till arv godkänner den del de blir tilldelade.
Testamentet kan påverka arvet
Om man inte vill att arvet ska fördelas enligt standardförfarande behöver ett testamente skrivas. Det finns en mycket stor fördel att skriva detta hos en juristbyrå så det blir korrekt skrivet, underskrivet och sedan förvarat. Det är nämligen vanligt att man kan förvara testamenten hos dessa företag för att därigenom förvara dem säkert till den dag man avlider.
Arvstvister
I vissa fall uppstår arvstvister där släktingar anser att fördelningen av arvet inte skett korrekt. Kanske har testamentet misstolkats eller skrivits på ett sätt som gör det ogiltigt. Arvstvister är det sista man vill ha efter en begravning men förekommer allt för ofta. Det allra bästa sättet att undvika detta är att ha korrekt testamente skrivet som är sparat på ett ställe som är säkert för framtiden.